NAJLEPSZA PIZZA W KRAKOWIE
Było już o najlepszym burgerze w Krakowie, teraz przyszedł czas na najlepszą pizzę w Krakowie! Tu propozycji jest znacznie więcej. W ścisłym centrum ciężko jest nie znaleźć lokalu, w którym nie podaje się pizzy. Jednak warto jest wstąpić do tych miejsc, które pizzą się specjalizują. Poniżej przedstawiam Ci kilka propozycji, o których zawsze myślę, gdy mam ochotę na pizzę. Na pierwszych pozycjach znajdą się najlepsze pizzerie neapolitańskie w Krakowie, a dalej już różne wariacje na temat pizzy. Zapraszam!
NAJLEPSZA PIZZA NEAPOLITAŃSKA W KRAKOWIE
Pizza neapolitańska to jedna z moich ulubionych propozycji Pierwszy raz jadłam ją podczas mojej podróży do Neapolu. Tam się po prostu w niej zakochałam. Wracając do Polski, chciałam znaleźć miejsce, w którym będę mogła znów się nią zajadać. Jednak czym różni się pizza neapolitańska od pozostałych?
Zacznijmy może od składników, bo one są tutaj najważniejsze. Mozzarella di Bufala Campana, pomidory San Marzano, mąka pszenna typu 0 lub 00 oraz oliwa z oliwek extra virgin to znaki rozpoznawcze pizzy neapolitańskiej. Główne składniki powinny pochodzić z regionu Kampania we Włoszech, gdzie powstała ta kultowa pizza. Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest proces jej wypiekania. Wyobraź sobie, że ta pizza w piecu jest tylko od 60 do 90 sekund! Jest bardzo cieniutka. Grubość nie powinna przekroczyć 4 mm.
Najpopularniejszym rodzajem pizzy neapolitańskiej jest margherita. W jej skład wchodzą pomidory San Marzano, mozzarella di bufala, oliwa z oliwek i liście świeżej bazylii. To zdecydowanie mój faworyt! Za każdym razem się na nią kuszę i szczerze ubóstwiam margheritę. Równie popularna jest jeszcze marinara, która uboga jest w ser. Główną rolę odgrywa tu ciasto, pomidory San Marzano, oliwa z oliwek, czosnek i oregano. Jeszcze nigdy jej nie próbowałam, ale myślę, że byłoby to całkiem ciekawe doświadczenie.
Jako ciekawostkę dodam, że pizza neapolitańska objęta jest certyfikatem gwarantowanej tradycyjnej specjalności TSG, który został jej nadany w 2009 r. przez Komisję Europejską. Można ją wyrabiać, ale tylko i wyłącznie używając odpowiednich produktów i ściśle opracowanej receptury. Dodatkowo w 2017 r. neapolitańską pizzę wpisano na listę światowego niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.
NOLIO
Na pierwszym miejscu lokal, w którym pierwszy raz zjadłam pizzę neapolitańską w Krakowie, czyli Nolio. Idealnie trafiłam, bo po dziś dzień uważam, że podają tu najlepszą pizzę w Krakowie! Ich margherita jest po prostu rewelacyjna! Wcale nie muszę jechać do Neapolu, by zjeść taką idealną. Ta w Nolio wcale od nich nie odbiega. Właściciele restauracji importują do Polski oryginalne składniki z włoskiej Kampanii i trzymają się ściśle określonego przepisu. Dzięki temu Nolio jest członkiem prestiżowego Stowarzyszenia Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy AVPN z Neapolu, zarejestrowanym pod numerem 584.
W Nolio panuje także bardzo charakterystyczny klimat. Zaraz po wejściu wyczuwa się tak mocno intensywny zapach składników neapolitańskiej pizzy, że chociaż nieraz chciałam zamówić coś innego, to nie mogłam się niemu po prostu oprzeć. Często zdarzało mi się, że wewnątrz nie było wolnych miejsc, dlatego w weekendy polecam Ci złożyć rezerwację.
Przykładowe ceny:
– pizza Margerita DOP – 29 zł,
– pizza Diavola – 34 zł,
– tagiatelle z pesto – 35 zł,
– krem pomidorowy z mozzarellą di bufala Campana DOP – 21 zł.
Lokalizacja:
Neapolitańskie Nolio znajduje się na Kazimierzu w okolicy Placu Wolnica. To bardzo dobra lokalizacja, między innymi dlatego, że jest tam bardzo dużo miejsc parkingowych i nigdy nie ma problemu z zostawieniem samochodu. Kazimierz to oczywiście serce Krakowa, więc można tu wstąpić na pyszną przerwę od zwiedzania miasta.
Najbliższy przystanek komunikacji miejskiej: Plac Wolnica lub Stradom.
N’PIZZA
N’Pizzę odkryłam, kiedy moje mieszkanie w Krakowie nie obejmowało strefy dowozu Nolio. Dowiedziałam się wtedy, że na północny zachód Krakowa neapolitańską pizzę dowozi N’Pizza, czyli młodsza siostra Nolio. Ja wybieram te dwie restauracje naprzemiennie, w zależności od tego, gdzie jest mi w danym momencie lepiej podjechać. Jaka jest jeszcze różnica? W N’Pizzy nie znajdziesz makaronów, zup i wielu przystawek z Nolio.
Przykładowe ceny:
– pizza Margerita DOP – 29 zł,
– pizza Diavola – 34 zł,
– talerz włoskich wędlin – 27 zł.
Lokalizacja:
N’Pizza znajduje się przy ul. Rajskiej, niedaleko funkcjonujących niegdyś Dolnych Młynów. Wiele lokali przeniesiono z tamtej okolicy, jednak N’Pizza została. W środku nie ma tak wiele stolików, jak w Nolio, ale z drugiej strony to miejsce jest mniej popularne. W moim przypadku taktyka jest taka, że wybieram lokal, do którego mam akurat bliżej, a jeżeli nie ma w nim miejsca, to jadę wtedy do tego drugiego.
Najbliższy przystanek komunikacji miejskiej: Batorego lub AGH/UR.
MIODOWY PIECYK
Kolejnym i zarazem ostatnim już lokalem podającym pizzę neapolitańską w Krakowie, który udało mi się odwiedzić, jest Miodowy Piecyk. Po ciągłych wizytach w Nolio i N’Pizzy chciałam spróbować tego fenomenalnego dania również w innym krakowskim lokalu. Padło na Miodowy Piecyk na Kazimierzu. Jak informuje właściciel, większość produktów posiada certyfikat jakości D.O.P. Ich pizza bardzo mi smakowała i nie mogę powiedzieć złego słowa na jej temat. Natomiast niestety na minus był czas oczekiwania, który porównując do powyższych lokali, był znacznie dłuższy. Wnętrze Miodowego Piecyka również jakoś do mnie nie przemawiało. Jest dość małe i według mnie mało klimatyczne. Pod tym względem o wiele bardziej podoba mi się w Nolio. Jeśli chodzi o plusy, to bardzo podoba mi się pomysł na huśtane krzesła przy stolikach wzdłuż dużych okien wychodzących na ulicę.
Przykładowe ceny:
– margherita bufala D.O.P. – 28 zł,
– diavola – 34 zł,
– spaghetti e peperoncino – 30 zł,
– gnocchi z pomidorami San Marzano – 26 zł.
Lokalizacja:
Miodowy Piecyk znajduje się uwaga, przy ul. Miodowej. 😀 Po raz kolejny mamy do czynienia z Kazimierzem, jednak tym razem z jego wschodnią częścią. Niestety dla mnie dużym minusem tego miejsca jest bardzo niewielki parking przy ulicy. Pamiętam, że dość dużo czasu zajęło nam znalezienie wolnego miejsca.
Najbliższy przystanek komunikacji miejskiej: Miodowa.
POZOSTAŁE NAJLEPSZE PIZZE W KRAKOWIE
PIZZATOPIA
Pizzatopia to ostatnio absolutny hit Krakowa. Ja i tak dowiedziałam się o niej dość późno, a jeszcze później się do niej wybrałam, bo tak ciężko było mi zrezygnować z mojej najlepszej neapolitańskiej pizzy w Krakowie. Jednak któregoś razu zdecydowałam się w końcu pójść do Pizzytopii za namową koleżanki. Czym się charakteryzuje tutejsza pizza? Przede wszystkim dowolność kompozycji. Wszystko wybieramy sami. Począwszy od ciasta, przez sosy, dodatki aż po wykończenie. Niezależnie od tego ile składników dobierzesz, zawsze zapłacisz stałą cenę. Dla mnie? Fenomenalna sprawa! Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze smakować!
Pizza tworzona jest na Twoich oczach, a składniki na nią dodawane są niczym w Subway’u. Po nałożeniu wszystkich dodatków pizza wkładana jest na specjalną taśmę, która prowadzi ją prosto do pieca. Działa to na zasadzie skanowania bagaży na lotnisku. 😀 Cały proces trwa 3 minuty. Pizza podawana jest na drewnianych deskach, co bardzo ładnie wygląda. Właśnie od tego dnia mam ogromny problem, czy klasycznie pójść na moją ulubioną neapolitańską pizzę, czy skusić się właśnie na Pizzętopię!
Przykładowe ceny:
– własna kompozycja pizzy – 27 zł,
– margherita – 23 zł,
– pizza vegańska – 27 zł.
Lokalizacja:
Pizzatopia doczekała się trzech lokali. Dwa z nich są w okolicy Rynku Głównego, a trzeci na Kazimierzu. Te lokalizacje są tak dogodne, że zwiedzając centrum Krakowa zawsze będziesz miał w zasięgu kilkuset metrów jedną z Pizzytopii.
Najbliższy przystanek komunikacji miejskiej: Teatr Bagatela (ul. Szewska 22), Stradom (ul. Plac Nowy 4), Plac Wszystkich Świętych (ul. Grodzka 48).
PIZZA BOYZ
Pizza Boyz może być znana osobom z Warszawy, Gdyni, Poznania, czy Szczecina, ponieważ właśnie w tych miastach otwarte są jej siostry. Ja pierwszy raz usłyszałam o tym miejscu od znajomych, którzy bardzo polecali spróbować pizzę z Cheetosami. Byłam tak ciekawa tego smaku, że w końcu wybraliśmy się do Pizzy Boyz. Było to jeszcze wtedy, kiedy lokal mieścił się przy Dolnych Młynów. Wybrałam pizzę Cheesy Stix Boyz, czyli pizzę z podwójnym serem i z paluszkami serowymi w panierce z Cheetosów. I wiesz co? Fenomenalna! Wprawdzie porównując to danie do powyższych, nie wiem, czy można jeszcze je nazwać pizzą, ale naprawdę fajnie spróbować jest tak innego smaku. Wpadam tam, gdy mam ochotę na jakiegoś chamskiego fast food’a (w takich przypadkach jest do dla mnie najlepsza pizza w Krakowie).
Przykładowe ceny:
– pizza Cheesy Stix Boyz – 29,90 zł,
– pizza Fryty Boyz – 28,50 zł,
– pancake Pinky Surprise z Kinder Niespodzianką i watą cukrową – 30,90 zł.
Lokalizacja:
Lokal Pizza Boyz w ubiegłym roku został przeniesiony z Dolnych Młynów na Zabłocie. Obecnie znajduje się przy ul. Romanowicza, która powoli staje się kolejnym kultowym miejscem na mapie Krakowa.
Najbliższy przystanek komunikacji miejskiej: Zabłocie.
Będę niebawem w Krakowie:) z pewnością skorzystam z podpowiedzi. Ale pysznie 😀
Cieszę się i smacznego! 🙂
Podejmuje wyzwanie i będziemy testować! 🙂 Pozdrawiam
Bardzo fajnie napisane, wypróbujemy:)
pizza z chetosami bardziej mnie przeraziła niz zachęciła do odwiedzenia. 😀 błee hehe Pozdrawiam R.
Już od samego czytania nabrałam apetytu na pizze. Super tekst. Jak będę w Krakowie na pewno odwiedzę