• Menu
  • Menu

Gnocchi alla Sorrentina: z czym podawać kluski gnocchi

Dzisiaj u mnie trochę nietypowo, bo kulinarnie! Chociaż jest to blog podróżniczy, to muszę się podzielić z Tobą rewelacyjnym przepisem na przepyszny, szybki i prosty sos do polskich kopytek, czyli mówiąc po włosku na Gnocchi alla Sorrentina! To danie pochodzi prosto z Kampanii, a gdy jadłam je po raz pierwszy, wiedziałam już, że będę musiała się nauczyć je przyrządzać. Ten smak jest po prostu obłędny. Jak tylko spróbujesz, to przepadniesz! Przeczytaj ten wpis do końca i dowiedz się, z czym podawać kluski gnocchi!

gnocchi alla sorrentina przepis

GNOCCHI ALLA SORRENTINA

By przyrządzić danie pochodzące z włoskiego miasteczka Sorrento, wystarczy mieć w lodówce dosłownie kilka składników. Główne skrzypce grają tu kluseczki gnocchi, pomidory lub passata, mozzarella, parmezan oraz świeża bazylia.

Na wstępie muszę zaznaczyć, że przepis ten jest moją wariacją z kilku przepisów znalezionych w sieci. Szukałam idealnego smaku oraz prostoty wykonania. Gotowanie nie jest moją mocną stroną, więc chciałam, żeby było łatwo, szybko i smacznie. No i się udało! Prościutki sos do kopytek turbo przypominający moje ukochane danie Gnocchi alla Sorrentina odtworzony!

kopytka wloskie

Z CZYM PODAWAĆ KLUSKI GNOCCHI

Poniżej wymienione składniki starczają na dwie lub maksymalnie trzy porcje.

– 1 opakowanie kluseczek gnocchi (500 g),
– 350 g passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego (często są na włoskich tygodniach w marketach),
– 150 g tartej mozzarelli,
– garść parmezanu,
– liście świeżej bazylii,
– 1 ząbek czosnku,
– oliwa,
– sól oraz pieprz.

KLUSECZKI GNOCCHI

Obecnie włoskie kluski gnocchi są już dość popularne i można zakupić je w wielu marketach. Jeżeli jednak będziesz miał trudności, aby je znaleźć, możesz jak najbardziej skorzystać z własnoręcznie robionych polskich kopytek. Próbowałam już tej wersji, gdy babcia przyjechała z kolejną dostawą do zamrażalnika. 😀 Wychodzi niemal identycznie.

SOS POMIDOROWY

By przyrządzić prosty sos do kopytek, użyłam pomidorowej passaty, jednak powinno się do tego wykorzystać świeże pomidory. Za pierwszym razem próbowałam odtworzyć to danie w taki właśnie sposób, jednak okazało się to dla mnie zbyt czasochłonne. Druga próba była już właśnie z passatą, która w znaczącym stopniu upraszcza przepis. Jeżeli jednak chciałbyś przyrządzić Gnocchi alla Sorrentina tak jak należy i masz dostęp do pysznych pomidorków, to podaj kluski gnocchi właśnie z nimi. Jak to należy zrobić? Pomidory najpierw sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój na malutkie kawałeczki i przełóż na sitko. Odczekaj minimum pół godziny, by wszystkie soki się przecedziły. Tak pozostałe kawałki pomidorów użyj zamiast passaty.

prosty sos do kopytek

PRZEPIS NA PROSTY SOS DO KOPYTEK- GNOCCHI ALLA SORRENTINA

1. Rozgrzej patelnie wraz z odrobiną oliwy. Podsmaż na niej zgnieciony ząbek czosnku. Po zarumienieniu zdejmij czosnek z patelni.

2. Dodaj passatę pomidorową oraz listki bazylii. Duś przez 10 minut.

3. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

4. Ugotuj kluseczki gnocchi lub kopytka i włóż je do sosu.

5. Przelej całość patelni do naczynia żaroodpornego.

6. Posyp mozzarellą i parmezanem.

7. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut na termoobiegu, a później przez 5 minut używając funkcji grill.

8. Po wyjęciu z piekarnika i nałożeniu swojej porcji na talerz możesz dosypać sobie jeszcze odrobinę parmezanu.

kluski gnocchi z czym podawać

gnocchi z sosem serowym


No i mamy to! Przepyszne kluski gnocchi podane z mozzarellą i bazylią! Daj znać, jak Ci smakowało moje Gnocchi alla Sorrentina!


pyszne gnocchi alla sorrentina gnocchi alla sorrentina

Jeżeli ten artykuł był dla Ciebie pomocny będę wdzięczna jeżeli postawisz mi wirtualną kawkę :)
Każde wsparcie to dla mnie motywacja do dalszego działania.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

zamknij przypomnij później

GoGlobe Travel Streetwear