• Menu
  • Menu

Sycylia i jedzenie: najlepsza kuchnia sycylijska

Sycylia i jedzenie to niemal synonimy. To nieodłączny element tego regionu, który koniecznie trzeba osobiście przetestować! Sama kocham kuchnię sycylijską i nie wyobrażam sobie wyjazdu bez skosztowania kilku moich ulubieńców! Warto mieć na uwadze, że jedzenie na Sycylii różni się od tego w pozostałej części Włoch. Wszystko za sprawą mieszanki kulturowej i wpływów greckich, hiszpańskich, arabskich i francuskich. Tutaj rządzą warzywa, ryby i słodkości! Na czele są pistacje, bakłażan, pomidory, cytrusy oraz ser ricotta. Chętni na poznanie dań z tych pyszności?

kuchnia sycylijska

Wiele ciekawych przepisów z kuchni sycylijskiej oraz włoskiej znajdziesz na stronie Przepisy.pl.

W ARTYKULE ZNAJDZIESZ:

O czym pamiętać przed podróżą? Moja lista porad.

Przygotowałam listę przydanych rzeczy, które pomogą Ci jeszcze lepiej przygotować się do Twojej podróży!

Ubezpieczenie

Podróżuj odpowiedzialnie, ubezpiecz siebie i bliskich przed wyjazdem. Sprawdź koszty ubezpieczenia za darmo tutaj.

Noclegi

Rezerwując noclegi z wyprzedzeniem znajdziesz więcej opcji w tańszych cenach. Dostępne noclegi możesz sprawdzić tutaj.

Wynajem samochodu

To dobre rozwiązanie jeżeli zamierzasz dużo zwiedzać. Rozważ tę opcję i sprawdź liste samochodów tutaj.

E-sim

Kup kartę e-sim i nie martw się internetem za granicą. Kartę kupisz tutaj.

Wycieczki

Sprawdź listę płatnych wycieczek i atrakcji. Możesz to zrobić korzystając z getyourguide.

Loty

Tanie loty najczęściej zakupisz z wyprzedzeniem. Skorzystaj z najlepszej porównywarki lotów.

KUCHNIA SYCYLIJSKA: PISTACJE

Jak Sycylia to pistacje! Nie wyobrażam sobie wyjazdu na tę wyspę i niespróbowanie czegokolwiek z pistacjami! Są obłędne w smaku i wyjątkowe. Te najlepsze pochodzą z miejscowości Bronte, niedaleko Katanii. Rosną na zboczach Etny i przez wielu uważane są za najlepsze pistacje na świecie!

CORNETTO AL PISTACCHIO

Będąc na Sycylii musisz koniecznie spróbować cornetto al pistacchio, czyli rogalika z nadzieniem z kremu pistacjowego! Jeszcze nie spotkałam osoby, która nie zakochałaby się w tym połączeniu! Najwspanialszy tutaj jest ten krem! Warto przywieźć sobie słoiczek do domu i wyjadać łyżeczką.

PASTA AL PISTACCHIO

pasta al pistachhio sycylia

Miłość od pierwszego wejrzenia. Mój ulubiony makaron i w ogóle jedzenie na Sycylii. Penne w towarzystwie pesto pistacjowego, pokruszonych pistacji i kremowego sosu. Niebo w gębie! Gdy tylko będziesz miał okazję być w Katanii, musisz go spróbować! I koniecznie zakup sobie słoiczek pistacjowego pesto do domu! Jeśli interesują Cię również miejsca, w których można pysznie zjeść w Katanii, to odsyłam Cię do mojego wpisu na ten temat.

GRANITA CON BRIOCHE AL PISTACCHIO

granita sycylia

Śniadaniowy hit kuchni sycylijskiej to granita z brioszką! To fenomenalne połączenie lodowatej granity z pyszną słodką bułeczką. Granita to przypominający sorbet deser, wykonany na bazie soków owocowych, cukru, wody i pokruszonego lodu. Najpopularniejsze smaki to te cytrynowe i pomarańczowe, ale dla mnie najlepsza jest oczywiście pistacjowa! Podawana jest w pucharku, w którym możemy maczać sobie naszą gwiazdę, czyli brioszkę. Brioszka to słodka bułeczka posypana cukrem, jakiej jeszcze nigdy nie jedliście! Magia polega na odrywaniu małych kawałków brioszki i zanurzaniu jej w granicie. Być może brzmi szaleńczo (tym bardziej na śniadanie), ale uwierz mi, smakuje wyśmienicie! Sama żałuję, że tak późno spróbowałam tego połączenia!

BRIOCHE CON GELATO

bulka z lodami

Kolejne niespodziewane zjawisko jedzenia na Sycylii! Bułka z lodami?! Ale jak?! Nigdy nie zapomnę jak pewnego kwietniowego poranka siedziałam w chyba jedynej otwartej knajpie w San Vito Lo Capo, a miejscowi zajadali się bułką z lodami. Nie mogłam uwierzyć w to, co widzę! Nie byłam wtedy aż tak odważna, żeby spróbować tego połączenia. Ogromnie mnie ono zadziwiało. Dopiero 2 lata później zdecydowałam się na tego śniadaniowego potwora! I powiem jedno. Pychota! Tutaj znów mamy do czynienia ze słodziutką broszką, a smak lodów wybieramy w dodatku sami.

LODY PISTACJOWE

Zapewniam Cię, że takich pistacjowych lodów jak na Sycylii nie zjesz nigdzie indziej na świecie! Sama uwielbiam lody czekoladowe, jednak będąc tutaj, absolutnie zawsze wybieram pistację. Ja po prostu przepadłam w tym smaku. Wyobrażasz sobie, że jedząc lody pistacjowe w Polsce, zawsze uważałam je za jedne z gorszych pod względem smaku?!

JEDZENIE NA SYCYLII: CO WARTO ZJEŚĆ

PASTA ALLA NORMA

Pistacje mamy już za sobą, więc przejdźmy do kolejnego wysokiego gracza na Sycylii. W kuchni sycylijskiej rządzi bakłażan, a jednym z popularniejszych tutaj dań jest pasta alla norma, czyli makaron z bakłażanem, pomidorami i serem ricotta. Próbowałam go trzykrotnie i za każdym razem bardzo mi smakował. Choć zdecydowanie nie przebija makaronu z pistacjami!

ARANCINI AL RAGU

Gdy poczujesz mały głód, wejdź do którejś cukierni lub kawiarni i zamów arancini al ragu! To kulki ryżowe z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i mozzarellą w znanej nam klasycznej panierce, smażone na głębokim tłuszczu. Brzmi niepozornie, ale smakuje obłędnie! Kosztuje niewiele, a najesz się tym spokojnie na kilka godzin. Arancini występuje także w innych odmianach, na przykład z bakłażanem, szpinakiem, szynką, czy pistacjami.

CIPOLLINA

cipollina sycylia

Moja ulubiona przekąska jedzeniowa na Sycylii! Cipollinę spróbowałam pierwszy raz w kultowej Savii w Katanii i wraz z pierwszym gryzem przepadłam. To najlepszy zamiennik kanapki, jaki mogłam sobie wyobrazić! Cipollina to zapiekana koperta z ciasta francuskiego wypełniona mozzarellą, szynką, sosem pomidorowym i ogromną ilością cebuli! Ciekawostka. Cebula to po włosku cipolla! I wszystko jasne!

FAGOTTINO CATANESE

sycylia fagottino

Fagottino to bardzo podobna przekąska do cipolliny. Tutaj jednak zamiast cebuli króluje bakłażan. Warto spróbować, choć propozycja z cebulą jest dla mnie na pierwszym miejscu!

CANNOLI

sycylia slodycze

W słodkiej części kuchni sycylijskiej zdecydowanym królem jest cannoli. To smażone, dość twarde rureczki z ciasta wypełnione kremem ricotta. Często posypane pistacjami, czekoladą lub kandyzowanymi owocami. I tu muszę być z Tobą szczera. Mnie kompletnie one nie porwały. Może dlatego, że nigdy nie przepadałam za klasycznymi rurkami z kremem w naszym kraju? Nie mam pojęcia, ale przecież nie zawsze wszystko musi każdemu smakować! Dodam tylko, że jestem jedyną osobą, jaką znam, która ich nie kocha. 😀 Chyba wszyscy moi znajomi traktują je jako kulinarny punkt obowiązkowy na Sycylii. Musisz sam ich spróbować!

SYCYLIJSKA DESKA WĘDLIN I SERÓW

jedzenie na sycylii

Jednego dnia będąc w Katanii, przyszedł nam ogromny smak na pizzę. No bo być we Włoszech i nie zjeść pizzy? 😀 Znalazłyśmy wspólnie knajpkę, ale po wejściu okazało się, że pizza wydawana jest tylko wieczorami. Nasz smutek wypełniła wtedy sycylijska deska wędlin i serów! Kto nie próbował, niech żałuje!

SYCYLIJSKIE POMARAŃCZE

Czym byłby wyjazd na Sycylię bez szklanki soku z czerwonych pomarańczy? Uwielbiam ich smak! Jest nie do podrobienia! Na co dzień często piję sok pomarańczowy, jednak ten na Sycylii jest absolutnie wyjątkowy. Szczyt sezonu na te owoce przypada na pierwszą połowę roku. A wiesz, co jest najlepsze? To, że zwiedzając jakieś duże miasto, niemal na każdym kroku zobaczysz budki z czerwonymi pomarańczami. Tam na Twoich oczach zostanie wyciśnięty sok, a Ty za kilka euro będziesz mógł cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Kupisz go także prawie w każdym barze, kawiarni, czy restauracji.

CIOCCOLATO DI MODICA

Czy wiedziałeś, że na Sycylii znajduje się wytwórnia czekolady? Produkowana jest ona w tradycyjny sposób według receptury przekazywanej od XVI w.! Powstaje bez dodatku mleka i masła, a zawarty w niej cukier widoczny jest w niej gołym okiem. Dokładnie znajdziesz ją w niewielkiej miejscowości Modica położonej w pobliżu Noto. Modica jest wyjątkowo pięknym miastem z oszałamiającymi widokami. Jej historyczne centrum wpisane zostało na Listę Światowego Dziedzictwa Unesco.

JEDZENIE NA SYCYLII: CO JESZCZE SPRÓBOWAĆ Z KUCHNI SYCYLIJSKIEJ

Caponata – danie przypominające gulasz opierające się na bakłażanie.
Parmigiana di melanzane – lasagne z bakłażana.
Sfincione – sycylijska pizza wyróżniająca się grubszym ciastem i bogactwem składników pochodzących z Sycylii.
Czarny makaron – makaron zabarwiony atramentem z kałamarnicy.
Owoce z marcepanu.
Ciastka św. Agaty w Katanii – ciastka wypełnione ricottą z dużą ilością lukru i kandyzowaną wiśnią na czubku.

sycylia kuchnia

Jak widzisz, kuchnia sycylijska jest bogatą kuchnią pełną pysznych warzyw i serów. Jedzenie na Sycylii jest obłędnie pyszne, a wybór dań jest na tyle duży, że spokojnie każdy znajdzie coś dla siebie. Czego pierwszego chciałbyś spróbować z mojej listy? Jestem bardzo ciekawa!


Wpis powstał we współpracy z portalem Przepisy.pl.

Jeżeli ten artykuł był dla Ciebie pomocny będę wdzięczna jeżeli postawisz mi wirtualną kawkę :)
Każde wsparcie to dla mnie motywacja do dalszego działania.
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

6 komentarzy

zamknij przypomnij później

GoGlobe Travel Streetwear